dansksikkerhedspolitikogusa

af:

Jan B. Jacobsen


Dansk sikkerhedspolitik og USA.

USA har bestemt betydning for dansk sikkerhedspolitik. Men vi har også indflydelse den anden vej, med den goodwill vi har opnået de senere år, som et land man kan regne med, som engageret medspiller i den globale landsby. Vi sidder ikke længere i et hjørne og ser på, mens verdens udvikling kører forbi.


Vi ér steget på toget, hvor det ikke bare tæller at være stor, men i lige så høj grad om at være vågen. VI er blevet en nation, som tør sige både til og fra, når det brænder i én af hytterne i den globale landsby. Vi er med til at slukke brande og forhindre nye.


Vi behøver ikke længere føle os overset og det kræver politisk mod og en åben og fremkommelig taktik for, hvordan verden ser os. Det er vigtigt at vi viser. Hvem og hvad vi er og hvorfor vi ”blander” os.


Vi blev flere gange nævnt i den amerikanske valgkamp, både positivt og mindre positivt, men selv det gider omtale og viser amerikanerne at der findes en verden uden for Plymouth Rock, hvor de første immigranter gik i land i 1620. De kom til et land, hvor de, som allerede boede der, ikke vidste hvor immigranterne kom fra.


NU går vi ”i land” med engagement, viden og tro på at vi kan være med, og at vi bliver regent med, når bl.a. USA skal definere sin rolle i verden, også når det gælder deres indflydelse på dansk sikkerhedspolitik.


VI skal ”kræve vores plads” over for den nuværende præsident Trump og vise at vi ikke bare er et lille land uden meninger og indflydelse.Jeg går varmt ind for at kommentere tidens emner og har gjort det, i flere fora.