Me too – for you too
Hashtagget Me Too eller #MeToo spredte sig viralt på de sociale medier i oktober 2017. #MeToo benyttes til at oplyse om, og nogle gange at anklage specifikke personer, for seksuel chikane eller seksuelle overgreb. Hashtaget blev populært i kølvandet på anklager om seksuelle overgreb begået af filmproduceren Harvey Weinstein.
Oprindeligt er det oprettet af advokaten Tarana Burke, og flere år inden det for alvor blev udbredt, tweetede skuespilleren Alyssa Milano, en opfordring til at dele #MeToo for at tilføje oplevelser omkring seksuel chikane/overgreb.
Fair nok og mere end det. INGEN skal finde sig i overgreb i nogen form eller udstrækning og de, som kan/vil/tøs SKAL sige fra, mens tid er.
Ved den seneste prisuddeling i USA ”The Golden Globes” mødte de kvindelige stjerner op i sort, i sympati med ”Me Too”-bevægelsen. MEN har synes jeg filmen knækker: ædelt formål at vise sympati med en SÅ vigtig sag. Vel at mærke i haute couturekjoler til flere hundrede tusinde kroner, fra de førende modehuse. Et tjek viste at det koster fra ca 450,000,- kr og op at ”style” en stjerne til en prisuddeling. . SÅ fristes jeg til at spørge: kunne de penge have gjort bedre gavn hos de kvinder verden over, som IKKE har mulighed for at sige ”Me Too”?
De kvinder, som er undertrykt HVER dag i hele deres liv og ikke ”bare” har fået et klap i måsen for 20 år siden, DÈT skal de selvfølgelig ikke acceptere og DET gør JEG heller ikke,
MEN hvem råber ME TOO for ”de andre piger/kvinder:
Afrikansk kvindeliv kan være dødsens farligt på grund af kulturelle traditioner, populære myter og en undertrykkende religion. Kvinder har simpelthen meget lidt kontrol over deres egne kroppe og deres seksualliv. Afrikanske kvinders status er lav, og deres stemmer høres sjældent i det offentlige liv.
Ofte bliver en pige gift som barn og får sit første barn, før hun er fyldt 15 år. Hun forlader skolen langt tidligere end jævnaldrende drenge. Bliver hun ikke gift med det samme, vil hun ofte komme til at arbejde som hushjælp og risikerer at blive udsat for voldtægt eller seksuelt misbrug. Som eksempel på, hvordan traditioner undertrykker kvinderne.
I Burkina Faso bliver eksempelvis 70 procent omskåret. I Sierre Leone og Sudan er det omkring 90 procent, mens Egypten tegner sig for den største andel med 96 procent. I Kenya er det hver anden pige, som får fjernet dele af kønsorganerne.
Over hver fjerde gifte kvinde i Kina lever i et voldeligt forhold. Mange sager om vold mod kvinder er svære at løfte i retten, fordi der mangler beviser og vidner.
Piger i Afrika, Asien og Latinamerika må acceptere tvangsægteskaberne, i en alder af 10, 12 eller måske 17 år. der ofte medfører store fysiske og psykiske lidelser, og som helt fundamentalt strider imod menneskerettighederne.
Selv i vores vestlige verden findes kvinder, som undertrykkes i det daglige, uden at kunne/turde sige fra.
HVEM råber ”ME TOO” på DERES vegne? Når de, som ”folket” lytter til/lægger mærke til har travlt med at få opmærksomheden på et, selvfølgelig meget vigtigt grundlag, som ikke må overses, HVERKEN på deres vegne, eller på vegne af de mange anonyme, omkring i verden, som levet et liv i angst og frygt.
MISFORSTÅ ikke: INGEN af noget køn skal finde sig i chikane, af NOGEN art, NOGENSINDE, det gælder både rig og fattig, høj og lav, kendte og ukendte.
Sig FRA, sig NEJ, både på egne vegne og for de, som ikke selv kan/tør.