tumpernefraderigesbord

af:

Jan B. Jacobsen


Tumperne fra de riges bordJanteloven er et begreb skabt af Aksel Sandemose i romanen "En flygtning krydser sit spor" fra 1933 og her skriver han bl.a.:

Du skal ikke tro, du er noget.

Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.


Er det den mentalitet, som er ved at gro op i Danmark? En holdningssadskildelse mellem de, som har og de, som ikke har. Mellem de ”rige” og de ikke-rige? Trives misundelsen mellem ”klasserne”? ”De riges arogance”, ”De andres brokeri”.

Et godt samfund består af mange forskellige elementer, mange farver, en plads til diversitet og respekt for forskellighederne. Det er som en parforhold: det er lighederne som holdet det samme, det en forskellene, som gør det spændende.

Det at nogen her mere and andre/ er ”rige”, betyder ikke at de som HAR ikke kan sætte sig ind i, hvordan andre har det og være villige til at gøre en hjælp. Har man økonomiske og/eller sociale problemer, har man ikke hverken fysisk eller mentalt overskud til at tænke på/for andre, det er naturligt. Måske har de, som HAR mere, et anderledes overskud til at hjælpe og skal derfor ikke have janteloven smidt efter sig, bare fordi de tillader sig at blande sig, man det må ikke blive til ”jeg alene vide”,


I "Således talte Zarathustra" taler Nietzsche gennem den persiske vismand Zarathustra, som efter 10 års ensomhed på et bjerg har opnået så meget klarhed, at han, som et andet overmenneske, endelig kan vende tilbage til den menneskelige dal for at informere om Guds død og samtidig belære dem om, hvor vigtigt det er at være herre over sig selv.

Det er vigtigt at vi alle ser indad og ikke misunder andre, det de har og det de er i stand til at mene, uanset om vi ser det oppefra og ned, eller nedefra og op.


Det klasseløse, tankeens samfund er utopi, det skaber ikke dynamik og fremgang. Det skaber i sin stræben efter at gøre alle lige en blokering for individets udfoldelser.


ANTIjanteloven siger bl.a.:

Du skal drømme stort

Du skal ikke være bange for at bede om hjælp

Du skal se muligheder, ikke, begrænsninger i din situation.

. En dame fortalte mig at hun var ude at gå med sin lille datter. Datteren fik en lille is, som hun var glad for – lige indtil hun så et barn med en større is.


JEG siger:

Du skal ikke misunde andre, der du måske slet ikke selv vil have